Povestea omului care a reușit cea mai adâncă scufundare în ocean. Cum a ajuns să atingă acest record, de fapt
Fără dar și poate, aceasta este o poveste uimitoare, despre primul om care a reușit o scufundare aparte, în ocean, bifând, în acest fel, un record.
Don Walsh, deținătorul recordului, a decedat recent, la vârsta de 92 de ani.
Cum a început călătoria lui Don Walsh
Cu mai bine de 60 de ani în urmă, Don Walsh a făcut prima coborâre în cel mai adânc loc din ocean, Groapa Marianelor, situată la aproape 11 km în adâncime.
Marina SUA achiziționase un submarin numit Trieste, iar Don, un locotenent submarinier, s-a oferit voluntar să se alăture proiectului.
La 23 ianuarie 1960, Don și oceanograful elvețian Jacques Piccard, care proiectase submarinul, împreună cu tatăl său, Auguste Piccard, și-au început coborârea sub valuri.
Pe măsură ce cei doi se scufundau încet în întuneric, nava a început să scârțâie odată cu creșterea presiunii.
Începutul scufundării a decurs fără probleme, dar când au ajuns la 9.000 de metri, submarinul a fost zguduit de un zgomot alarmant.
După cinci ore, coborând încet și continuând să se scufunde tot mai adânc, indicatorul de adâncime a depășit 10.000 de metri, dar nu se vedea încă nu era nicio urmă de fundul mării.
Vezi și: Descoperire bizară: ce s-a găsit pe fundul Oceanului Pacific. I-a surprins până și pe cercetători
Record de scufundare în ocean: Groapa Marianelor
În cele din urmă, lumina reflectată de luminițele submarinului a început să se întoarcă. Don și Jacques reușiseră: la aproape 11 km în adâncime, erau chiar pe fundul Groapei Marianelor.
Cei doi au petrecut aproximativ 20 de minute pe fundul mării. În timp ce inspectau nava, au descoperit sursa zgomotului pe care-l auziseră mai devreme.
O fereastră de acril din interiorul trapei de intrare se crăpase. Din fericire, nu era o graniță de presiune, dacă ar fi fost cazul, ar fi cauzat o implozie instantanee.
Echipa a scris istorie, primind Legiunea de Merit din partea președintelui SUA Dwight D. Eisenhower, printre alte medalii și laude.
Pentru Don, scufundarea a devenit o parte definitorie a lu, obișnuia să glumească că și-a petrecut restul vieții câștigându-și pâinea din astea.
Scufundarea record a reprezentat doar începutul unei vieți petrecute promovând oceanul și sprijinindu-i pe cei care doreau să exploreze și să învețe despre adâncuri.
După ce a părăsit marina, a devenit profesor de inginerie oceanică, a înființat o afacere de consultanță marină și a fost un puternic susținător al siguranței în industrie.
A emis avertizări cu privire la tragediei de pe Titan, submarinul care a făcut implozie în drumul său către Titanic, ucigându-i pe toți cei șase oameni de la bord.
Vezi și: Descoperire uluitoare în Oceanul Indian. Cercetătorii nu se așteptau la asta